Zavolite Pačvork

Mnogi od Vas pitaju šta je to pačvork (patchwork)?

Evo pojašnjenja, a sigurna sam da ćete se zaljubiti u ovu tehniku kreiranja iglom. 😀

“Patch” u bukvalnom prevodu sa engleskog jezika znači “zakrpa”.

Patchwork je uživao veliku popularnost tokom Velike Depresije u Americi kao način recikliranja nošene odeće u velike, tople jorgane. Čak i veoma mali delovi materijala su pogodni za ovu tehniku. Današnji zaljubljenici ove tehnike ipak koriste 100% pamučne materijale za izradu predmeta. U SAD je primena pačvorka opao posle drugog svetskog rata ali je ponovo oživljen.

Po istraživanju iz 2003-e godine ustanovljeno je da je tržište Pačvork Quilting-a (prevod: prošivanje, postavljanje, šivenje) “teško” oko 2,7 milijardi dolara. Međunarodne izložbe privlače hiljade posetilaca, dok se brojne manje izložbe održavaju svakog vikenda u lokalnim regijama. Knjige i časopisi na temu objavljuju se u stotinama zemalja svake godine; i postoji mnogo aktivnih lokalnih udruženja i prodavnica u različitim zemljama.

Postoje tri tradicionalne strukture izrade patchcwork-a

Blok,

Patchwork blokove čine  kvadrati, sastavljani od raznih oblika koji se postavljaju u specifičnom redosledu za stvaranje šablona unutar kvadrata ili bloka. Mogu da se kombinuju dezeni u tonu ili kontrastu ili raznih šara..

Blokovi mogu ponoviti isti obrazac ili blokovi mogu imati nekoliko raznih obrazaca. Blokovi su obično sastavljeni od kvadrata dimenzija 20-25 cm. Nižući obe blokove postiže se velika celina.

Izrada jedne celine po šablonu:

Treća najpopularnija tehnika spajanja je spajanje trakica u jednu celinu zatim spajanje više takvih celina u jednu.

 

Ova tehnika šivenja, priznaćete budi neverovatnu kreativnost, jer otvara bezbroj mogućnosti kombinacija boja, dezena, oblika… Pogodan je za izradu jastučnica, posteljine, torbi, odevnih predmeta, stolnjaka, prekrivača, ukrasa za zid i sve šta možete da zamislite.

Najčešće se koristi profesionalni alat za pačvork podloga od samoisceljujućeg materijala, kružni sekač i lenjir od spečifičnog materijala da ga sečivo ne može oštetiti, i koji zapravo čuva sečivo da ne gubi na oštrini.

Pogledajte koji su to alati klikom OVDE

Imamo i materijale koje možete videti OVDE

Materijali koji se prodaju u paketima  služe tome da u jednom paketu seckanih, manjih dimenzija imate što više dezena koji su vam dovoljni, nema potrebe da kupujete na dužni metar isti dezen.

Materijali su 100% pamučni i savršeni za ovaj način rada.

Nadam se da sam Vam probudila želju da makar probate da se zabavite ovim sjajnim načinom šivenja 😀

Kreativnu nedelju Vam želim. 🙂

One thought on “Zavolite Pačvork

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *